Aquesta tarda hem pogut gaudir per segona vegada de les moltes històries que tan bé sap explicar l’escriptora i historiadora Assumpta Montellà. En aquesta ocasió, com a informació prèvia a la nostra sortida del cap de setmana del 16 i 17 de novembre per conèixer els escenaris de la Batalla de l’Ebre, l’Assumpta, autora del llibre “115 dies a l’Ebre. El sacrifici de la Lleva del Biberó”, ens ha parlat de molts i molts aspectes d’aquesta batalla: per què es va gestar? quin era el perfil dels personatges que la van organitzar? quina va ésser l’estratègia planificada? qui hi va participar i per què? qui van ésser els “escollits”? per què va acabar com va acabar? …

La batalla de l’Ebre fou un intens combat de desgast entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes iniciat el 25 de juliol de 1938 a les acaballes de la Guerra Civil espanyola i que esdevingué decisiu de cara a la pèrdua de Catalunya per al govern republicà. Es va viure la major acumulació de forces combatents de la història de Catalunya i es va vessar la sang de desenes de milers d’homes.

“115 són els dies que va durar la batalla més decisiva de la Guerra Civil, la més aferrissada, dolorosa i irracional de la nostra història contemporània. Un enfrontament a la ribera de lEbre que avui evoca pors, angoixes, ideals perduts, famílies trencades i més de 30.000 víctimes entre els dos bàndols.” (extret del seu llibre).

L’Assumpta ens ha endinsat en el context d’aquest greu fet històric i, malgrat només la branca sanitària va ser femenina, també ha fet esmena al paper que hi van jugar les dones, destacant la figura de la Patience Darton, infermera i activista política britànica activa durant la Guerra Civil espanyola, responsable de l’hospital de campanya de La Bisbal de Falset que podrem visitar a la nostra sortida.

Entre les més de seixanta persones assistents a la xerrada, n’hi havia moltes que, més directe o indirectament, tenen alguna història familiar relacionada amb aquesta cruenta batalla i s’ha notat en el torn de preguntes que ha suscitat la brillant exposició de l’Assumpta.

Moltes gràcies de nou Assumpta per venir a Santa Cristina d’Aro a compartir amb nosaltres les històries que tan bé coneixes!!!

Més fotos >>> XERRADA “LA BATALLA DE L’EBRE”