Aquest matí les responsables del Projecte Multisensorial d’Ermessenda hem visitat el Centre Penitenciari de Quatre Camins a La Roca del Vallès per presentar el que considerem un dels nostres projectes socials més importants a una de les educadores socials del centre i a uns quants interns que, voluntàriament, han decidit participar en el projecte. Aquesta visita, molt esperada per nosaltres, ha estat fruit d’una proposta que vàrem traslladar a la Direcció del Centre Penitenciari just abans de la pandèmia del covid19 i que va tenir una molt bona acceptació però que, malauradament, primer per la pandèmia i després per altres circumstàncies alienes a Ermessenda, no s’ha pogut dur a terme fins avui.

Podeu trobar més informació del Projecte Multisensorial en l’apartat “Tallers Multisensorials” dins el menú d'”Activitats” d’aquesta mateixa web, però tot seguit us en fem un molt breu resum.

El Projecte Multisensorial consisteix en la confecció, per part de gent voluntària, d’uns braçals i material terapèutic de diferents dimensions, colors i textures, fets de cotó i llana, amb diferents aplicacions multisensorials, perquè siguin atractius per les persones destinatàries que són, majoritàriament, residents en centres de salut o domicilis particulars, amb deteriorament cognitiu o amb demència. La finalitat dels braçals, que es lliuren gratuïtament, seguint sempre el criteri del personal sanitari o cuidador, és millorar l’estat de les persones usuàries, afavorint el desenvolupament dels processos cognitius com l’atenció, la memòria, l’antiestrès, …; és una eina terapèutica molt útil en el tractament de diferents patologies com ara l’Alzheimer, l’autisme, el dèficit d’atenció, la discapacitat visual, el dèficit d`habilitats socials, l’ictus, … ; també serveixen com a distracció per les persones usuàries i per evitar que es treguin les sondes i les vies, sobre tot, en els casos d’ingressos aguts.

El fet de presentar-lo al Centre Penitenciari té un doble objectiu: 1) comptar amb els interns interessats en participar per poder confeccionar més braçals i, molt important, 2) afavorir la socialització positiva dels interns, en un espai de relaxació, augmentant la seva creativitat, empatia, autoestima, consciencia de la importància de la reutilització de materials i, participant com a voluntariat en un projecte de xarxa amb la comunitat.

Ens fa molta il·lusió haver pogut engegar per fi aquesta part del projecte i esperem que la col·laboració dels interns sigui ben profitosa i assoleixi els objectius previstos.

Aprofitem per animar a tothom qui tingui una mica de curiositat per conèixer més el projecte a contactar-nos i donar-nos l’oportunitat d’oferir-li molta més informació i, qui sap, si podrem eixamplar la xarxa de voluntariat per aquesta tan bona causa!