Avui ens hem enfilat a l’autocar 34 persones amb ganes de fer la sortida de la Ruta del Ferro i del Carbó a la comarca del Ripollès que ja estava programada per fer-la a mitjans de juny i la vàrem haver de cancel.lar per manca d’autocar (impensable!).

Hem arribat a Sant Martí d’Ogassa on hem esmorzat a la Fonda de Can Costas i hem anat al Museu de les Mines on hem començat la visita guiada dividits en tres grups. Ha estat una visita molt interessant i molt ben explicada per part dels tres guies.

Us recomanem fer una ullada a la web http://malatoscasurroca.cat/ on podreu veure amb tot luxe de detalls la història de l’antiga explotació de les mines i de la vida en els pobles dels voltants. Hi reconeixereu a l’Enric Solà, un dels nostres guies i l’autor de la majoria de maquetes que es poden veure dins el museu. Tot un personatge!

Gràcies a totes les seves explicacions, la Pepa ha descobert d’on venen expressions tan nostres com: “anar a cagar a la via”, “posar pals a les rodes”,…

Llàstima que entre el viatge, l’esmorzar i la visita hem acumulat més d’una horeta i mitja de retard que ens ha passat factura la resta de la jornada. Aquest retard no estava “ni muchu menus” previst!

Després de la visita al museu, un grup de 10 persones han iniciat el camí de baixada des d’Ogassa fins a Sant Joan de les Abadesses (uns 5kms). La resta del grup ho hem fet amb l’autocar i hem començat la ruta baixant al Gorg de Malatosca on hi hem estat una bona estona fent-nos fotos i gaudint del paisatge d’aquest bonic racó força amagat i desconegut.

El Gorg embruixat de Malatosca també rep el nom de gorg de les Bruixes ja que, segons explica la llegenda, havia estat punt de trobada d’aquestes i quan una d’elles va quedar embarassada van fer cridar a una llevadora del poble. En paga pels seus serveis les bruixes li varen donar una grapat de llenties i aquesta empipada les va llençar; l’endemà la llevadora sorpresa va poder comprovar que una de les llenties que li va quedar enganxada al davantal s’havia transformat en or.

Quan hem tornat a pujar ja ens hem trobat amb una part dels que han baixat des d’Ogassa i hem iniciat la part de la ruta que va des de Sant Joan de les Abadesses fins a Ripoll (uns altres 10kms): una ruta molt planera i força asfàltica.

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Els 12 km de via inicials (i els 18 km actuals) han esdevingut un camí ideal i ben accessible per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l’any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l’any del seu centenari, el 1980.

El tram Ripoll – Sant Joan de les Abadesses forma part de la xarxa de Caminos Naturales de l’estat espanyol i s’inclou dins el “Programa de Caminos Naturales” desenvolupat des de 1993 pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

Uns teníem l’objectiu d’arribar fins el Pantà de Cal Gat (uns 5kms) i altres fins a Ripoll. Però hi ha hagut un cúmul de malentesos i, un cop hem arribat tots i totes a l’alçada del pantà, hem decidit demanar a l’autocar que ens recollís i ens portés directament al restaurant CAT Can Guetes (fixeu-vos-hi bé que hi ha una “n”!) i sense veure el pantà!!! Només en Juan A. i la Laura han pogut fer tot el recorregut: enhorabona per a tots dos!!!

Hem arribat al restaurant on ja teníem la taula preparada i on hem dinat molt bé, tret de que hi ha hagut algun problema de coordinació amb els primers plats a compartir, perquè molts no han arribat a l’hora i perquè alguns no s’han “compartit” prou bé.

Després de la sobre taula, ja s’ha iniciat el camí de tornada cap a casa, arribant sobre les 19:30h a Santa Cristina d’Aro.

Amb tot plegat, tothom ha passat una bona jornada. Moltes gràcies a tothom per entendre la situació i encaixar les alteracions al programa amb esportivitat!!!

Més fotos >>> https://photos.app.goo.gl/Q4zT8hBsi5JHWfB38