Avui hem fet la primera excursió de la tardor!

En el pàrquing de sorra on hi ha l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, a les 6:30h un total de 47 persones ens hem enfilat a l’autocar conduit per en Xevi per anar a recollir a la Mercè que s’ha despistat d’hora (li hem perdonat perquè ella sempre és súper puntual!). Malgrat aquesta petita incidència i un petit embús en un tram de la carretera, en Xevi ens ha deixat gairebé a les portes del Bar Gusi de Ribes de Freser a les 8.30h (hora prevista).

Ens hem trobat la taula parada per esmorzar i ens han servit els entrepans (molt bons!), begudes i cafès amb molta eficiència, de tal manera que hem tingut temps més que suficient per anar a l’estació del Tren Cremallera a recollir els bitllets reservats i agafar el primer tren de les 9:30h que ens ha pujat fins a Núria.

Un cop a dalt, ens hem dirigit al Telefèric Coma del Clot per pujar fins el Refugi Núria Xanascat (a 2.170m) i fins el mirador per gaudir de les espectaculars vistes de la vall i les muntanyes que l’envolten, en un dia increïblement assolellat. Hem fet fotos a dojo i un “briefing” per exposar les diferents opcions de tornada a la vall (a peu, o amb telefèric), la possibilitat de caminar fins el Mirador de la Creu d’en Riba o quedar-se a la vall visitant tranquil·lament tot el que envolta el Santuari-Basílica de la Mare de Déu de Núria (el llac, l’ermita de Sant Gil, la cafeteria, la botiga, …).

Un cop acabat el “briefing”, en qüestió de molt pocs minuts, el “ramat” s’ha escampat per a tota la vall: un grup ha baixat amb el telefèric, un altre grup ha baixat a peu seguint el Via-Crucis, un altre grup ha baixat a peu tirant pel dret,… un grup nombrós ha anat fins el mirador i la resta s’ha quedat fent fotos esperant-lo. Gairebé totes les dones (i algun que altre home), amb pregària o sense davant la creu, han acabat posant el cap dins l’olla i tocant la campana (suposo que ningú amb falses esperances!).

Diuen que la creu, la campana i l’olla, són un camí a la fertilitat. Al llarg de la història, moltes parelles que no sabien per què però no aconseguien tenir fills, s’han adreçat fins a Núria per demanar-ne. Amb una pregària davant la creu, i posant el cap a l’olla mentre tocaven la campana, han obtingut el do de la fertilitat. No hi ha una explicació lògica, tanmateix el fet és real i es repeteix assíduament. Sovint pugen parelles a Núria a donar gràcies a la Mare de Déu pel fill que han tingut, després d’haver posat el cap a l’olla. L’origen llunyà es troba, segons el folklorista Joan Amades, en un megàlit o un menhir que antigament hi havia a la vall. Les creences paganes afirmaven que les dones que hi fregaven el cos tenien assegurada la fertilitat. Des dels inicis fins als nostres dies la simbologia de la fertilitat ha estat sempre present a Núria.

A les 13:30h ens hem retrobat totes i tots (el grup de 48, més en Xevi, el conductor, que ha deixat l’autocar a Ribes de Freser i ha pujat a peu) a l’andana del Tren Cremallera per agafar el de les 13:40h i baixar fins a Queralbs on hem decidit avançar l’hora del dinar. Hem entrat a les 14:30h al restaurant “Hostal Roquetes” on també ens hem trobat la taula parada i ens han servit el menú que cadascú havia escollit prèviament. Hem menjat bé i hem fet la sobretaula de costum fins les 16:45h quan hem decidit anar a fer un petit tomb pel poble de Queralbs; just per fer-nos una idea de la bellesa del poble, perquè pocs minuts després de les 17:00h ja tornàvem a ésser dins l’autocar per retornar cap a Santa Cristina d’Aro.

En Xevi ens hi ha deixat a les 19:00h en punt (puntualitat suïssa) i ens ha obsequiat amb un gest que ens ha deixat bocabadades: ha rebutjat la propineta que li hem donat en agraïment al seu servei i simpatia i ens ha demanat que la consideréssim com aportació a Ermessenda. Hem decidit considerar-la com la seva quota d’associació i ja el tenim formant part del grup de socis Ermessenda. Moltes gràcies i molt benvingut, Xevi!

Tot el grup s’ha acomiadat amb evidents mostres d’haver passat una bona jornada i amb ganes de retrobar-nos a la propera sortida que ja hem decidit serà el diumenge 12 de novembre, per fer la Ruta del Ferro i del Carbó, al Ripollès.

Més fotos >>> https://photos.app.goo.gl/CiyhZDPAu88QFeQ28