Recordeu que el mes de gener vàrem anar a la galeria d’art Marc Domènech de Barcelona per veure l’exposició de l’artista Magda Bolumar? I que ho vàrem fer seguint un dels objectius de la nostra associació: donar visibilitat a les dones “silenciades”? Doncs bé, tot i que aquesta vegada no hi hem sigut a temps, a Ermessenda hem sabut que aquesta mateixa galeria recentment ha dut a terme una nova i molt interessant exposició de l’obra d’una altra dona artista “silenciada”, l’Ana Peters. L’exposició “Ana Peters. Años 60. Vanguardia artística y realismo social” proposava un recorregut per l’etapa inicial i més figurativa de l’artista. S’hi podia trobar una selecció d’una vintena de peces sobre paper i teles, algunes d’elles realitzades amb diferents tècniques com el frottage, el collage o el transfer, que s’emmarquen en el context dels estereotips femenins a l’Espanya franquista. Aquest conjunt d’obres van formar part de la mostra “La imagen de la mujer en la sociedad de consumo” (Galería Edurne, 1966) que va ésser la primera exposició a Espanya amb un clar e inequívoc discurs feminista.

Era la primera exposició individual de la obra d’Ana Peters celebrada a Catalunya. La mostra va voler homenatjar a l’artista en el desè aniversari de la seva mort i recuperar les obres que va fer entre 1964 i 1966 per denunciar, en plena dictadura franquista, el paper de la dona com objecte de desig. També va voler restablir el mèrit d’haver estat una de les primeres dones artistes en realitzar, com hem dit abans, una exposició inequívocament feminista durant el franquisme i reivindicar el seu treball com a font d’inspiració per a una generació de dones artistes que al llarg dels 70 van lluitar pels drets de les dones.

No hi vàrem poder anar, però des d’aquí felicitem als responsables de la galeria per aquestes iniciatives tan necessàries per poder recuperar la història de dones com la Magda i l’Ana!