Aquest matí un grup de 42 persones (poca broma!) hem agafat el tren de les 9:00h a Caldes de Malavella per anar a passar el dia a la capital! Afortunadament, en contra del previst, no hi ha hagut cap incident, ni pujant, ni durant el trajecte, ni baixant a l’estació de Passeig de Gràcia: és que som un grup molt disciplinat!!!

Hem anat caminant fins la Plaça de Sant Jaume on ens esperava l’escriptora Elisenda Albertí, qui, per tercera vegada, ens ha conduit per un dels itineraris “Barcelona en femení” del seu llibre “Dones de Barcelona”. Avui hem fet el segon itinerari, el que va des del carrer Llibreteria fins el carrer del Vidre, tot escoltant les històries de 7 dones que l’Elisenda, gràcies a la seva feina d’investigació, ha “desenterrat” de l’oblit. Ens hem hagut de dividir en dos grups per no col.lapsar els carrers de la Ciutat Vella. Mentre un primer grup feia l’itinerari, l’altre hem anat a visitar el Mercat de Santa Caterina (on hi hem fet un “cafetó”), inaugurat el 1848 i remodelat el 2005, i hem tornat a la Plaça de Sant Jaume per contemplar el pessebre que, com cada any, ha muntat l’Ajuntament de Barcelona. I quan el primer grup ha acabat, l’Elisenda ha recollit al segon grup mentre que el primer ha fet el mateix, però, en comptes d’un “cafetó”, han fet un “vermutet” (tot s’hi val!!!).

Pel que fa al pessebre de la Plaça de Sant Jaume, enguany ha estat dissenyat per l’escenògraf Ignasi Cristià i no ha quedat exempt de controvèrsia. Segons hem pogut llegir, consisteix en un naixement 100% barceloní que pretén homenatjar la tradició del pessebre napolità que representa una gran celebració al voltant de les tres escenes principals: els pastors (i aquest any, una caganera!), el naixement i els Reis d’Orient, i convivint-hi, hi podem veure altres escenes quotidianes i un rerefons totalment barceloní. La primera impressió ha estat, en general, força decebedora, però, a mida que hem anat veient els molts detallets, ens ha anat agradant més i hem sabut apreciar el caire feminista que se li ha donat.

Un cop el segon grup ha acabat l’itinerari amb l’Elisenda, a les 14:00h en punt, ens hem retrobat al restaurant “Can Culleretes” on hem gaudit d’un dinar bo i copiós, apart de poder visitar les diverses dependències d’aquest local modernista del 1786.

Hem fet la sobretaula de rigor, hem sortejat dos llibres de l’Elisenda Albertí que han guanyat en Pere B. i la Marta S., hem sortit del restaurant i hem passejat pels carrers del voltant, embadalides mirant les paradors de les diverses botigues amb decoració de Nadal i hem fet temps, passejant xino-xano pel Passeig de Gràcia, fins arribar a les portes de la Casa Batlló.

Hi hem entrat a les 19:15h per gaudir de l’interior de l’edifici modernista construït el 1877 i reformat per Gaudí entre 1904 i 1906. Ha estat una visita genial perquè, a més de poder veure una bona part de les habitacions i sales de la casa, hem pogut meravellar-nos amb les projeccions i il·luminacions del nou espectacle “Una nit d’hivern”.

I, un cop acabada la visita, hem baixat de nou a l’estació de Passeig de Gràcia on hem agafat el tren de les 20:51h per retornar cap a casa. Sense cap incidència! Ha estat un dia ben complet i aprofitat. Hi tornarem!!!

Més fotos >>> https://photos.app.goo.gl/Qpo6JdBNB6HzGJZB8