Aquesta tarda hem dut a terme la xerrada-debat sobre aquestes dues temàtiques que a vegades semblen llunyanes i no ho són en absolut. Ha estat una xerrada molt interessant amb unes ponències extraordinàries, molt coneixedores d’aquests dos tipus de violències: Ariadna Vilà Castelló, de la Direcció General per l’Erradicació de Violències Masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes a Girona, Dama Boiro de l’Associació Jokkere Endam i Maite García (en substitució de Christina Bauer), Responsable de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro.

L’objectiu d’aquesta xerrada era la sensibilització i l’abordatge dels matrimonis forçats i de la mutilació genital femenina com a casos de violència masclista, des d’una perspectiva antiracista i interseccional i la revisió dels marcs socioantropològic i jurídic i els protocols, els espais de coordinació i recursos amb què pot comptar la ciutadania. Creiem que l’objectiu s’ha assolit en escreix, al menys segons el parer de la trentena de persones assistents entre les que hi havia representants dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Local, del Comitè d’Ètica de l’Hospital de Palamós, d’àrees docents, jurídica i sanitària, …

Sobre tot la Dama ens ha obert els ulls a una realitat encara molt “amagada” dins la societat i que, quan es destapa, moltes vegades no es tracta degudament, fent prevaldre la vessant punitiva deixant de banda la vessant emocional, la criminalització en comptes de l’acompanyament. Per tant, la gran tasca que fan associacions com la seva de ben segur que ajudaran a visibilitzar aquestes violències, a entendre les diverses casuístiques i a canviar el focus en la intervenció dels diferents estaments socials per intentar resoldre-les adequadament.

I des de Ermessenda seguirem en contacte amb Jokkere Endam per formar-nos i poder seguir treballant en aquesta línia.

Moltes gràcies a les ponents per la seva aportació i a les persones assistents pel seu interès en aquesta temàtica tan “delicada”.