Fa unes setmanes, els professor d’Educació Física i Música de l’Escola Pedralta de Santa Cristina d’Aro, a iniciativa i amb la coordinació del professor Edu Català, ens van demanar la nostra col·laboració en un projecte anomenat “Arquitectura de les Persones” dirigit a tot l’alumnat de 1er a 6è. Van pensar en Ermessenda per la nostra activitat relacionada amb la sardana, entenent-la com una formació de persones.

Vàrem tenir una primera reunió per plantejar el possible enfoc de la nostra col·laboració que de seguida vàrem veure havia de consistir en aconseguir un apropament de l’alumnat al món de la sardana, ressaltant els conceptes de cultura catalana (música i ball), rotllana / inclusió social, … Ens vàrem entusiasmar tant que ens hi vàrem implicar immediatament.

Vàrem presentar una proposta amb un ampli contingut que va ésser aprovada pels professors implicats:

  • La sardana. Concepte.
  • Origen i evolució de la sardana.
  • Protocol de la sardana.
  • Estructura de la sardana.
  • La cobla i els instruments musicals.
  • Alguns exemples de sardanes: la més infantil, la més moderna, la més emblemàtica,..

I una agenda amb 12 sessions per poder cobrir els dos grups de cada curs, just després de les vacances de Setmana Santa i abans de la Diada de Sant Jordi, per si sortia la possibilitat de que l’alumnat (tot o una part) pogués participar a la Festa de la Diada de Sant Jordi on tenim previst ballar sardanes com a part de la programació que ha organitzat l’Ajuntament del municipi.

El dimecres 10 d’abril vàrem fer les dues primeres sessions dirigides als dos grups de 1er (nens i nenes de 6/7 anys) amb en Miquel, el seu professor de Música. Va ésser una molt interessant i agradable experiència on vàrem interactuar molt amb la mainada fent èmfasi en el concepte de rotllana (ballant la “Sardana de l’Avellana”) i en la presentació de la cobla i els diferents tipus d’instruments musicals que la componen.

Avui hem fet les dues següents sessions dirigides als dos grups de 2on (nens i nenes de 7/8 anys), també amb en Miquel. Hem seguit més o menys el mateix esquema, però hem arribat a introduir els passos curts i llargs d’una sardana de les de debò.

Segons en Miquel, en totes les sessions hem aconseguit captar l’atenció de la mainada i, de ben segur, que bona part de la informació que els hem aportat haurà calat i, pels comentaris que han fet, pensem que fins i tot arribarà a les mares i pares, a les àvies i avis de bona part de les nenes i nens assistents.

La setmana que ve, més!!!