Aquesta tarda, amb la sala ben plena, amb gairebé una cinquantena de persones, hem assistit a la xerrada que ens ha ofert la nostra sòcia i amiga Àngels Ferrao, infermera diplomada en Psicologia Clínica, amb una àmplia experiència de 25 anys com a facilitadora de grups de Creixement Personal i especialitzada en Ecologia Emocional.
A la presentació prèvia a la xerrada l’Àngels ens deia:
- Envellir forma part de la vida però, malgrat ser un procés natural i biològic, sovint ens fa por. Canvis en el nostre cos, canvis en les relacions, en el nostre paper al món, amb el propi autoconcepte i valoració. S’ha de fer el dol de la joventut i de la vida adulta per poder acceptar que ens fem grans.
- A la vellesa, ens trobem amb el que hem acumulat al llarg de la vida en quan a seguretat, integritat personal i dignitat o amb frustració, necessitats insatisfetes, rancúnies i amargor. Pot ser una vellesa plena de saviesa o podem trobar-nos la desesperança, la frustració, el malestar o la por, sentiments i emocions que poden haver-nos acompanyat al llarg de la vida i que en fer-nos grans s’accentuen i ens fan patir.
- Decadència? Saviesa? Utilitat? Dependència? Autonomia? Gaudi? Quina vellesa volem per nosaltres? Com volem ser quan siguem grans o ara que ja som grans? Com volem viure la nostra vellesa? Amb quins recursos comptem?
Doncs bé, aquest vespre l’Àngels ens ha donat resposta a aquestes preguntes i uns quants recursos per gaudir la nostra bella vellesa.
Ens ha parlat de conceptes com ara la generativitat i l’edatisme:
- La gent gran s’està convertint en un grup més gran en la nostra societat i el seu perfil està canviant: les noves generacions de gent gran tenen més formació i gaudeixen de bona salut per més temps. Aquesta tendència posa en relleu el rol actiu que la gent gran hi pot prendre, i com la seva participació pot contribuir tant a mantenir i millorar els contextos en què participen com a impactar positivament en el seu propi desenvolupament personal. El concepte de generativitat aplicat a la vellesa pot ajudar a comprendre aquesta participació i els seus efectes socials i personals.
- L’edatisme o vellisme és la discriminació que rep una persona per la seva edat a través d’estereotips socials i prejudicis.
Ha estat, com era previsible, una xerrada profunda i molt interessant que ha acabat amb un debat molt participatiu on han sortit reflexions tan certes com ara:
- La vellesa és una decisió individual i subjectiva.
- Yo no tiro nunca la toalla, porque es mía.
- Cal estimar-se a un mateix tal com ets.
- Ésser com ets i no com volen que siguis.
- Mantenir-se actius, curiosos, atrevits,…
L’Àngels ens ha obsequiat també amb una bona tanda de cites cèlebres, de les que en destaquem una de Teresa de Calcuta:
I, evidentment, hem sortit de la xerrada més “belles” que hi hem entrat!!!
Moltes gràcies, Àngels!!!
Més fotos >>> https://photos.app.goo.gl/oTrg2HadLRYgj35a9