Aquest vespre una trentena de persones hem pogut gaudir de la magistral xerrada que ens ha ofert l’Assumpta Montellà, escriptora i historiadora.

Abans de començar, l’Assumpta ens ha comentat la seva sorpresa al veure que entre el públic assistent hi havia 5 homes. Ens ha dit que no és gens freqüent! Moltes gràcies companys Ermessenda!!! Ah! I s’ha fet sòcia d’Ermessenda sense dubtar-ne ni un segon quan li hem proposat!

Ens ha fet un repàs del paper de la dona durant el període que va de finals del s. XIX fins a després de la post-guerra, amb un bon detall de la història de les dones durant la Revolució Industrial, la II República, la Guerra Civil i la post-guerra.

Hem entès els motius dels anomenats rebomboris del pa, del lloguer i de les quintes; hem repassat figures tan feministes com ara Teresa Claramunt o Teresa Mañé (mare de Federica Montseny) i ens ha recomanat algunes lectures que ens permetran entendre els pensaments feministes d’aquella època (en deixem les ressenyes per si us interessa localitzar-les):

  • Debat entre Clara Campoamor i Victòria Kent pel que fa al vot femení. https://www.elconfidencial.com/cultura/2021-10-01/clara-campoamor-victoria-kent-sufragio-femenino_3298830/
  • Llibre “L’hora violeta” de Montserrat Roig, on la protagonista, la Natàlia, vol reconstruir la història de la seva mare, Judit, i de l’amiga de la seva mare Kati. Aquest intent de reconstruir la història maternal serà un intent de reconciliació post mortem amb ella, ja que, com ella mateixa ens diu en la novel·la, va arribar a odiar la seva mare. Conseqüentment, el rebuig que Natàlia sent per la maternitat així com els models de conducta associats amb l’acte maternal deriven de l’odi de la Natàlia cap a la seva mare.
  • LLibre “La guerra no té cara de dona”, de Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015. Parla de la història de les dones russes que van lluitar a la Segona Guerra Mundial, explicada des d’una mirada femenina per les que la van viure.

No ens hem donat compte i s’ha acabat la xerrada: ens ha passat el temps volant i ens hem quedat amb ganes de seguir-la escoltant.

Benvinguda Assumpta i moltes gràcies per compartir amb nosaltres els teus coneixements tant interessants i moltes vegades tant emocionants i, fins i tot, colpidors. Fins ben aviat!